PRIBYLINA: Nevinný náter kostolného múra sa zmenil na nákladnú rekonštrukciu

21.08.2012 Liptovský Mikuláš

Pribylina 21. augusta (TASR) – Zamýšľaný jednoduchý náter obvodového múru kópie ranogotického kostola z Liptovskej Mary s množstvom originálnych fragmentov, ktorá stojí už tri desaťročia v pribylinskom skanzene, sa krátko po začatí maliarskych prác zmenil na neočakávane nákladnú rekonštrukciu.

„Pôvodne sme chceli len pretrieť na prvý pohľad nevábne popraskaný severný múr, ale čakalo nás nemilé prekvapenie. Už po letmých dotykoch začali odpadávať celé kusy omietky a polorozpadnutých tehál. Museli sme narýchlo zareagovať, prehodnotiť náš zámer a zveriť záchranu vzácnej pamiatky do rúk odborníkom,“ uviedla pre TASR riaditeľka Liptovského múzea Iveta Zuskinová.

Doslova zhrozenie vyjadril šéf reštaurátorskej firmy Ľudevít Tokarčík. „Máme za sebou opravy množstva vzácnych stavieb, ale toľko remeselných lapsusov naraz si nepamätám. Stačí spomenúť veľmi nekvalitné tehly potiahnuté veľmi tenkou cementovou maltou. Ak to mal byť pokus o gotickú omietku, vôbec sa nevydaril. Nezostáva nám nič iné, iba citlivo opravovať tento bez preháňania havarijný stav,“ zdôraznil Tokarčík.

„Zarážajúce je, že hoci originál tohto kostola prežil viac ako sedem storočí, vojny, prírodné pohromy, ustúpiť musel až výstavbe vodného diela. Kópia vydržala sotva 30 rokov a už si žiada nákladnú rekonštrukciu. Nechcem siahať do svedomia jej zhotoviteľov, ale s takou nekvalitou a neodbornosťou som sa pri takomto druhu stavby ešte nestretol. Vážne narušené sú nielen tepelnoizolačné a estetické vlastnosti muriva, ale aj jeho nosnosť,“ skonštatoval skúsený zástupca stavebného dozoru Milan Macek.

Plánované náklady narastú podľa riaditeľky Liptovského múzea niekoľkonásobne. „Zvyšujú sa odkrytím každého ďalšieho štvorcového metra múru, na ktorého vnútornej strane sa nachádza pôvodná mimoriadne cenná výtvarná výzdoba. Uvidíme, kam až sa cena nevyhnutných opráv vyšplhá, no nemohli sme zostať sedieť so založenými rukami,“ dodala Zuskinová s tým, že skanzen bude kvôli tomu musieť hlboko siahnuť do svojich obmedzených finančných zdrojov.
 

Vyberte región